FREE SHIPPING OVER 55€
+30 211 41 64126
GIFT WRAPPING
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΠΟ 55€
χειροποίητα κοσμήματα
0.00
My account

Συνέντευξη Cue Magazine

Συνέντευξη από την Ήβη Βασιλείου στο Περιοδικό Cue -27/03/19

Ό,τι φοράμε αποτελεί επιλογή. Αποκαλύπτει συχνά την στάση ζωής μας ή τον χαρακτήρα μας. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει κι όταν δημιουργούμε κάτι. Η Ευγενία Μαόφη εμπνεύστηκε, σχεδιάσε και κατασκεύασε τα Dots. Art for all, κοσμήματα που αντλούν την διαφορετικότητα και την δύναμή τους από την γραφή Braille και ονειρεύονται ισότητα, αγάπη και χέρια που κρατιούνται σφιχτά στην πορεία της ζωής. Μας μίλησε για την διαδρομή της μέχρι την δημιουργία του πρωτότυπου brand της, για αυτά που πρεσβεύει και  όλα όσα παλεύει, για τις χαρές που τις χάρισε και αυτές που επιθυμεί να κατακτήσει.

Πώς ήρθε στην ζωή σου ο σχεδιασμός και η κατασκευή κοσμημάτων; Τι σε κράτησε;

Δυο πράγματα θυμάμαι να απολαμβάνω να κάνω από μικρή. Να δημιουργώ κοσμήματα από πευκοβελόνες, βότσαλα και κοχύλια και να βοηθάω στα μαθήματα τις συμμαθήτριες μου παίζοντας το σχολείο κι εγώ βέβαια να είμαι η δασκάλα. Και τα δυο κράτησαν για όλη μου τη ζωή τελικά.

Σπούδασα Ψυχολογία κι εργάζομαι στην Ειδική Αγωγή εδώ και 23 χρόνια. Στηριζω ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες κι άλλες διαταραχές ώστε να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα ξεκίνησα μαθήματα χειροποίητου κοσμήματος και αργυροχρυσοχοίας πριν 13 χρόνια. Η δημιουργία κοσμημάτων και άλλων αξεσουάρ ήταν το χόμπι μου μέχρι που μου ήρθε η ιδέα των Dots. H ιδέα να σχεδιάζω και να κατασκευάζω κοσμήματα με τη γραφή Braille και τη Νοηματική γλώσσα. Μια ιδέα με διπλό σκοπό. Αφενός να μεταφέρω μηνύματα-λέξεις-αξίες που πρεσβεύω κι αφετέρου αυτό να να γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους γραφής κι επικοινωνίας. Η νύχτα εκείνη που μου ήρθε η ιδέα θα μου μείνει αξέχαστη! Δε μπορούσα να κοιμηθώ από τον ενθουσιασμό μου. Μέχρι το πρωί είχα βρει το brandname μου κι είχα αποφασίσει ότι αυτός ήταν ο επόμενος τρόπος διαμαρτυρίας μου. Τα Dots. Art for all θα ήταν η φωνή μου….

Γιατί στη διαφορετικότητα και την αποδοχή της, στην ισότητα, στην αξιοπρέπεια, στη φιλία, στην αγάπη και στη χαρά είναι για μένα το νόημα της ζωής.

Από που αντλείς έμπνευση για τα σχέδιά σου;

Από τις τελείες, τις χειρομορφές, τις γραμμές και τα γεωμετρικά σχήματα που συνηθίζω να μουντζουρώνω τα τετράδιά μου. Τα σχέδιά μου είναι τόσο minimal όσο κι ο κώδικας Braille. Αυτές οι ανάγλυφες τελίτσες που περικλείουν τόσο διακριτικά τέτοια δύναμη μιας ολόκληρης γραφής με μαγεύουν.

Γιατί σε συγκινεί η γραφή Braille ;

Γιατί μια τελεία τόσο δα μικρή μπορεί να είναι τόσο θαυματουργή! Μπορεί να είναι η αρχή μιας ολόκληρης γραφής. Γιατί είναι η γλώσσα της αφής επίσης! Της πρώτης γλώσσας που μαθαίνουμε όταν ακόμα είμαστε κουλουριασμένοι σε εμβρυική στάση. Και γιατί η Braille δεν είναι απλά ένα μέσο γραφής και αλφαβητισμού. Αλλά αντιπροσωπεύει το δικαίωμα για ανεξαρτησία και ισότητα!

Γιατί είναι σημαντικό να στηρίξουμε τη διαφορετικότητα ;

Γιατί ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή της, συμβάλλουν στη δημιουργία κοινωνιών που χαρακτηρίζονται από ιδέες ισότητας, αλληλοσεβασμού και δίκαιης μεταχείρισης. Και μόνο οι παραπάνω αξίες διαμορφώνουν πολιτισμένες κοινωνίες. Επομένως όλοι οφείλουμε να συνδράμουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Να αντιστεκόμαστε στον ρατσισμό και να αποδεχόμαστε τον συνάνθρωπο ανεξάρτητα από το IQ του, την ηλικία του, το φύλο του, τη φυλή του, το χρώμα του, τα χαρακτηριστικά ή τις προτιμήσεις του.

Τι έχει διαμορφώσει την αισθητική σου μέχρι τώρα;

Πάντα θυμάμαι πως όταν έπρεπε να ζωγραφίσω προτιμούσα τις καθαρές γραμμές και τα σχήματα. Επιπλέον, γενικά εκφράζομαι με λίγα λόγια…σύντομα και περιεκτικά. Ο χαρακτήρας σε συνδιασμό με τα σύμβολα, τις τελείες και τα νοήματα που χρησιμοποιούμε στην Ειδική Αγωγή ως εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας πιθανά να συνέβαλλαν στη διαμόρφωση μιας μινιμαλιστικής αισθητικής. Όπου η απλότητα και η λιτότητα επικρατεί για ένα ήρεμο και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Πώς φαντάζεσαι τους ανθρώπους που επιλέγουν τα κοσμήματά σου;

Χμμμ, ωραία ερώτηση. Λοιπόν, φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν τα κοσμήματά μου ταυτίζονται με τις πεποιθήσεις μου. Είναι άνθρωποι νέοι ανεξάρτητα από την ηλικίας τους. Γιατί νέος είναι αυτός που είναι έτοιμος να γκρεμίσει τον κόσμο για να φτιάξει έναν καλύτερο, όπως λέει κι ένα όμορφο απόφθεγμα του Καζαντζάκη. Συνεπώς φαντάζομαι είναι άνθρωποι φρέσκοι, μοντέρνοι, φιλελεύθεροι και προοδευτικοί. Τους αρέσουν οι απλές, καθαρές κι εκλεπτυσμένες γραμμές, τους ενθουσιάζει η ιδέα ενός κρυπτογραφημένου μηνύματος πάνω σε ένα κόσμημά τους και θέλουν να δώσουν νόημα σε ότι φοράνε.

Έχεις αγαπημένο; Αν ναι , ποιο;

Δύσκολα να ξεχωρίσω κάποιο. Κάθε ένα που φτιάχνω κάθε φορά το νιώθω αγαπημένο!

Ποιες ήταν οι δυσκολίες και ποιες οι μεγαλύτερες χαρές μέχρι σήμερα ;

Η μεγαλύτερη δυσκολία μου ήταν το πέρασμα από τις ανέμελες ώρες που πέρναγα στη σοφίτα μου κάνοντας το χόμπι μου , στο επαγγελματικό στήσιμο του brand μου ώστε να απευθύνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Social media, eshop, τρόποι προώθησης και προβολής ήταν και παραμένει για μένα ένα κομμάτι δύσκολο που πρέπει να διεκπεραιώνω εκτός από το δημιουργικό κομμάτι του σχεδιασμού και κατασκευής . Οι χαρές όμως είναι πολλές. Μία από αυτές είναι όταν κάποιοι που γνωρίζουν τα κοσμήματά μου για πρώτη φορά βλέπω να συγκινούνται! Τότε η χαρά της ιδέας αυτής βρίσκει συνοδοιπόρους και μεγαλώνει πολύ. Όταν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία ή αναπηρία και τυχαίνει να τα γνωρίσουν, βλέπω να αισθάνονται μια γέφυρα μικρή να χτίζεται μπροστά τους καθώς αντικρίζουν κάποιους που αναγνωρίζουν κι αποδέχονται τη γλώσσα τους. Όταν μου στέλνουν μήνυμα άνθρωποι με δυσκολίες όρασης ή ακοής και ζητούν να τους φτιάξω το κόσμημα που ονειρεύονταν για το σύντροφό τους στη γλώσσα τους. Κι άλλες πολλές ακόμη δυνατές στιγμές μου έχουν χαρίσει τα Dots.

Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Γενικά, δεν κάνω σχέδια μακρινά. Αυτό που θέλω να βλέπω, μέρα με τη μέρα, είναι τα Dots. Art for all να βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στην αλλαγή του κόσμου τούτου…. κι οι άνθρωποι που αισθάνονται διαφορετικοί να νιώθουν επιτέλους αποδεκτοί. Συνδυάζοντας τη minimal αισθητική με το κοινωνικό μήνυμα, θέλω τα Dots. Art for all να συμβάλλουν στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και να δίνουν λίγη χαρά στον καθένα που τα αγοράζει. Γιατί, δε μας κάνουν τα κοσμήματα ευτυχισμένους , μπορεί όμως να μας κάνει ο τρόπος σκέψης και η δράση μας. Μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους το νόημα που δίνουμε στο στυλ και στη ζωή μας!

Βρείτε τα Dots. Art for all στο site τους

στο facebook

στο instagram

lockmagnifiercrossmenuchevron-down